“Basın Önemli Bir Güçtür” « Kernek Haber – Malatya Haber :Son Dakika Malatya Haberler

23 Kasım 2024 - 10:53

“Basın Önemli Bir Güçtür”

Son Güncelleme :

09 Ocak 2023 - 11:46

135 views
“Basın Önemli Bir Güçtür”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Malatya Valisi, siyasiler, belediye başkanları ve STK’lar mesaj yayınladı. O mesajları  sizler için bir araya getirdik.

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, gazetecilik mesleğinin “demokrasinin olmazsa olmaz yapı taşlarından biri” olduğunu ifade etti.

Basının, toplumun bilincini artırmak, kamuoyu oluşturmak, kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamak ve gerçekleri araştırmak gibi çok önemli görevleri yerine getirdiğini aktaran Ağbaba, toplumun gelişmişlik düzeylerini belirleyen farklı kriterlerin bulunduğunu, bu kriterler arasında basının tarafsız, ilkeli ve özgür olabilmesinin yer aldığını kaydetti.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ 17 YILDA 51 SIRA GERİLEDİ

Ağbaba; “Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 2005 yılında 98’inci sırada yer alırken,2022 yılında 180 ülke içerisinde 149’uncu sırada yer aldı.AKP’li yıllar Türkiye’yi basın özgürlüğünde 51 sıra gerileterek küme düşürmüştür.Bu gerçek bilinmesine rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğiz günlerde yaptığı açıklamada  “2023’ün Türkiye’sinde basın 90’lara 70’lere 80’lere göre çok daha özgürdür, serbesttir.Herkes istediğini yazmakta, söylemekte, ifade edebilmektedir” ifadelerini kullanmıştır. Başta RTÜK ve Basın İlan Kurumu eliyle olmak üzere muhalif tüm basın yayın organları cezalandırılmakta, yayın yapmaları türlü anlamsız gerekçelerle kısıtlanmaktadır.” dedi.

GAZETE-TV’LERDEN SONRA ŞİMDİ DE İNTERNET HABER SİTELERİ

Döviz kurunda yaşanan yükseliş ve artan girdi maliyetleri nedeniyle son yıllarda  başta yerel gazeteler olmak üzere birçok basın ve yayın kuruluşunun kapanmak zorunda kaldığını belirten Ağbaba, “Yazılı ve görsel basın kuruluşu sayısı önceki yıllara göre sürekli azalmaktadır. 13 Ocak 2023 tarihinde BIK Genel Kurulunda görüşülecek olan ve değişmezse uygulanacak olan  Resmî İlan Yayımıyla Alakalı İnternet Haber Sitelerine Dair taslak hükümler TV ve Gazetelerin ardından bu kez de internet sitelerini hedef almakta,çok ağır şartlar ile internet haber sitelerini köşeye sıkıştırmaktadır” dedi.

 

Ağbaba, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde Hasan Fehmi Bey’den Uğur Mumcu’ya, Sebahattin Ali’den Abdi İpekçi’ye,Hrant Dink’e kalemi kırılan tüm gazetecileri saygıyla anıyor, tüm baskı ve sindirmelere  rağmen görevini layıkıyla yapmaya devam eden gazetecilerin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum” ifadesini kullandı.

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Malatya Valisi Hulusi Şahin mesajında şunlara yer verdi: ” 10 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarına önemli haklar ve yasal güvence sağlayan, “212 Sayılı Kanunda” yapılan düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı dolayısıyla 10 Ocak, Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Gelişmiş toplumlarda “bağımsız basın” önemli bir güçtür. Tarafsız, ilkeli, sağduyulu, ahlaklı, özgür basın, ülkenin bütün dinamiklerini olumlu etkiler. Meselelere daha sağlıklı ve çok yönlü bakışı güçlendirir. Demokrasinin bir ölçütü de bağımsız basın ve onun yarattığı hoşgörü iklimidir. Haber yapmak, meşakkatli bir uğraştır, ciddi bir emek gerektirir. Her an bir olayı, gelişmeyi takip etmek durumunda kalan medya takip merkezleri, gecesini gündüzüne katan çalışanlarıyla toplumu en iyi şekilde bilgilendirmek için yarışmaktadır. Bu, takdire değer bir uğraş ve çabadır. Hayatın her alanında önemli yeri olan, basın çalışanlarımızın ve gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor; kamuoyunu bilgilendirilmesine ve doğru yönlendirilmesine katkı sağlayan ve bu anlamda hayati rol üstlenen değerli basın mensuplarımıza sağlıklı, mutlu ve başarılı bir yıl diliyorum.”

 

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Mesajında basının demokrasilerin vazgeçilmez unsuru olduğunu belirten Başkan Gürkan, kamuoyunun aydınlatılmasında basının önemli bir görev üstlendiğini vurguladı. Doğru ve tarafsız bilgiye kısa sürede ulaşılmasını sağlayan gazetecilik mesleğinin, bu anlamda sorumluluğunun da büyük olduğunu ifade eden Başkan Gürkan, mesajında şunlara yer verdi; “Türkiye’de ve dünyada yaşanan gelişmeleri takip etmemizi sağlayan, vatandaşların kurumlar arasında iletişim köprüsü olan özgür basın, demokratik toplumun en temel ihtiyaçlarından biridir. Çoğulcu ve katılımcı bir demokrasinin inşasında, düşünce ve vicdan hürriyetinin kurumsallaşmasında basın kuruluşları etkin ve işlevsel bir rol oynamaktadır. İçinde bulunduğumuz iletişim çağında bilgiye ulaşma hızı giderek kısalmakta ve
doğru bilgiye ulaşmak için gazeteciliğin önemi giderek artmaktadır. Ülkemizin can damarlarından biri olan gazetecilerimizin, basın ve medya mensuplarımızın yaptığı iş büyük bir öneme sahiptir. Bu önemin bilinciyle; 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, meslek hayatlarında mutlu ve başarılı bir yıl geçirmelerini diliyorum.”

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ nedeniyle yayımladığı kutlama mesajında; “Gazetecilik, her koşulda gerektirdiği dinamizm ve fedakârlığıyla icrası zor, ülkenin vicdanı olma vasfını elinde bulunduran nadide mesleklerden biridir. Objektif ve ilkeli basın, toplumların gelişmesinde büyük bir paya sahiptir. İletişim ve etkileşim sürecinin belirleyici olduğu günümüzde gazetecilik, kamuoyuna doğru, tarafsız bilgi akışı sağlama, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi çok yönlü bir görevi yerine getirmektedir. Kamu yararına hizmet yapmakta olan basın mensuplarımız, ülkemizin olduğu gibi kentimizin ve ilçemizin sosyal, kültürel ve ekonomik yönden gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Basınımızın halkımızı gelişen olaylar hakkında bilgilendirmek için ortaya koydukları emek ve gayreti takdirle karşılıyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle; mesai mefhumu gözetmeksizin görevlerini yerine getirerek halkımızın haber alma hakkını sağlayan tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en kalbi duygularımla kutlarken, ebediyete intikal eden basın çalışanlarını rahmetle anıyor, görevi başında bulunanlara çalışmalarında üstün başarılar diliyorum.” ifadelerine yer verdi. 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımladı. Başkan Sadıkoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi; “Gazetecilik fedakarlık ve sorumluluk isteyen zor bir meslektir. Zamana karşı ve stres altında işlerini icra eden basın mensuplarımız, düzenli bir mesaisi olmadan, doğru haberi vatandaşa ulaştırmak için büyük gayret sarf etmekte ve bu anlamda kamusal bir görevi de yerine getirmektedirler. Geleneksel medyanın yanında internet ve sosyal medya gibi yeni medya kanallarıyla bilgiye ve habere erişim artık çok daha hızlı ve kolay. Bu noktada bilginin doğruluğu öne çıkmakta ve basın mensuplarımız gösterdikleri hassasiyetle toplumu doğru bilgiyle buluşturmaktadır. Demokrasimizin en önemli unsuru, toplumun aynası olan basınımızın çalışma koşullarının iyileştirilmesi, tüm teknik imkân ve donanıma kavuşması ülkemizin her anlamda gelişmesine katkıda bulunacaktır. Bu doğrultuda şehrimiz ve ülkemiz ekonomisinin büyümesi hedefiyle yürütmekte olduğumuz çalışma ve projelerin geniş kitlelere duyurulmasını sağlayan tüm basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum.  Demokratik, ahlaki ve toplumsal sorumluluk bilinciyle mesleğini ifa eden, toplumun doğru haber alma hakkını temin etmek ve kamuoyunu gerçeğe ulaştırmak amacıyla fedakârca çalışan tüm basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Başkan Özcan, basın mensuplarının kamuoyunun doğru ve tarafsız bilgiye ulaşması için her koşulda fedakarca çalıştıklarını belirterek, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutladı.

Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisinin basın olduğunu belirten Başkanı Özcan, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Özgür, objektif ve ilkeli basın toplumların gelişmesinde büyük bir paya sahiptir. Demokratik düzenin sağlıklı işlemesi için sorumluluk ve yükümlülük sahibi olan basın kuruluşlarımız, evrensel meslek ilkeleri ışığında, farklı görüş ve düşünceleri tarafsız bir şekilde ortaya koyarak toplumun doğru bilgilendirilmesi dolayısıyla huzur ve güven ortamın oluşturulmasında önemli rol üstlenmektedirler.

Yazılı ve görsel medyanın yanında internet ve sosyal medya olmak üzere bilgiye ve habere erişim artık çok farklı mecralardan gerçekleşebilmektedir. Bu noktada bilginin doğruluğu öne çıkmakta ve basın mensuplarımız gösterdikleri hassasiyetle toplumu doğru bilgiyle buluşturmaktadır.

Topluma karşı büyük bir sorumlulukları var. Bu sorumluluk, gazetecilik etik kuralları ve toplumumuzun ahlaki değerleri asla unutulmamalı. Topluma yön veren bir mesleğe sahip olduklarının bilinciyle kendilerini daima geliştirmeli, örnek bireyler olmalıdırlar. Basın ve yayın kuruluşları açısından oldukça güçlü şehirlerden biri olan Malatya’mızda üstün gayret ve zor şartlar altında görev yapan, ilkeli ve tarafsız yayıncılık anlayışıyla kamuoyunun sesi olarak görevlerini yerine getirme gayreti içinde olan gazetecilerin bu onurlu görevi, bundan sonra da aynı duyarlılıkla ve kararlılıkla yerine getireceklerine yürekten inanıyorum.

Birçok zorluğa rağmen, sorumluluk duygusu içinde görev yapan basın mensuplarımızın 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyorum.

Ebediyete intikal eden gazetecilerimizi saygı ve rahmet ile anarken yerel ve ulusal basınımızın kıymetli çalışanlarına, temsilcilerine ve yöneticilerine sağlık, mutluluk ve başarılar diliyorum.”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Güner yayınladığı mesajda şu ifadeleri kullandı: “Bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü daha kutluyoruz. 53 Yıldır kutlanan bu anlamlı gün gazete çalışanlarının verdiği mücadele sonunda kazanılan hakların yasalaştığı çok önemli bir gündür. Her ne kadar bu mücadeleden haberi dahi olmayanların kutladığı bir gün olarak itibarsızlaştırılmaya çalışılsa da çalışan gazeteciler günü zor koşullarda daha da anlam kazanmaktadır.

1961 Yılının Ocak ayında Türkiye’de, Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah gazeteleri yayınlanmaktaydı. 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesinden sonra yasama görevini TBMM adına üstlenen Milli Birlik Komitesince basının hak ve özgürlüklerini genişleten 212 sayılı kanun 04 Ocak 1961’de kabul edilmiş ve 10 Ocak 1961 tarihinde de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

Bu yasayla gazeteci ile yapılacak sözleşmeye; işin çeşidi, ücret miktarı, gazetecinin kıdemi unsurları eklenmesine; bu sözleşmenin işveren tarafından üye ise sendikasına, değilse en fazla üyesi bulunan mesleki kuruluşa 15 gün içinde bildirilmesine; gazetecinin kıdem hakkının mesleğe girişi ile başlatılmasına; iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde yıllık iznini kullanmayan gazeteciye bu ücretinin peşin ödenmesine; gazeteciye peşin olarak ödenecek ücretin geciktirilmesi halinde günlük gecikme faizinin yüzde ikiden yüzde beşe çıkarılmasına; her hizmet yılı sonunda gazeteciye en az bir aylık ücret tutarında ikramiye ödenmesine; askerlik döneminde ödenilen ücretin maaşın yarısına çıkarılmasına; kadın gazeteciye hamilelik döneminde verilen iznin artırılmasına ve bu dönemde ücret ödenmesine; gazetecinin ölümü halinde ödenecek tazminatın aylık ücretinin üç mislinden az olmamak kaydıyla kıdem süresine kadar yükseltilmesine; hafta tatillerinin iki güne çıkarılmasına; gazeteciye doğum, yakın (eş, ana, baba) ölümü, çocuğunun evlenmesi gibi durumlarda ücretli izin hakkı tanınmasına; hizmeti on yılı geçmiş gazeteciye altı hafta yıllık ücretli izin hakkı verilmesine; fazla mesaide kalan gazeteciye mesai ücreti ödenmesine; hak iddiaları ile ilgili uyuşmazlıklarda yasa kapsamına alınmıştır.

 

Ancak gazetecilere verilen bu haklara 9 Gazete patronu karşı çıkmıştır. Gazeteleri çıkarmayacaklarını 9 patron 10 Ocak 1961 tarihinde yasaya karşı bir bildiri yayınlayarak üç gün süre ile yayınlarını durdurmuşlardır. Bunun üzerine bir araya gelen 9 Gazete çalışanları patronların kararına direnme kararı almıştır. Halkı bilgilendirmeyi esas alan gazeteciler İstanbul’da  “Basın” adıyla bir gazete çıkarmışlardır. Gazete patronları bu gazetenin çıkmaması ve dağıtılmaması, içinde engellemelerde bulunmuşlardır. Tüm engellemeleri aşan gazetecilerin çıkardığı Basın adlı gazete halkın yoğun ilgisini görmüştür. Bu ilgi kaşısın da geri adım atan patronlar 3 gün sonra yeniden yayınlarına başladılar. Gazetecilerin direnişi sonuç vermiş ve gazete patronları geri adım atmak zorunda kalmışlardır.

O günden sonra 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlanmıştır. 1971 yılındaki 12 Mart müdahalesinden sonra ise çalışanların hakları ve basın özgürlüğüne getirilen kısıtlamalara tepki olarak 10 Ocak, “Bayram” olmaktan çıkarıldı ve “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak anılmaya başlandı.

10 Ocak gazete çalışanlarının Gazete patronlarına verdiği mücadele ve direnişin adıdır.

Anadolu basını zorluklar içerisinde yayınlarına devam ederken en çok bedeli de çalışan gazeteciler ödemektedir. Gazetecilerin yıpranma hakları dahi tartışma konusu olurken, yıpranmadan yararlanmanın tek koşulu olarak Basın Katı taşıma zorunluluğu getirilse de 1961 yılında çıkarılan 212 sayılı yasadan yararlanan fikir işçilerinin kapsam dışı bırakılması hala büyük bir ayıp olarak ortada durmaktadır.

İnternet yayıncılığı basının kanunu kapsamına alınması olumlu bir gelişme iken, Basın ilan Kurumundan resmi ilan alacaklara getirilmek istenen asgari 8 Kadro, izlenme oranları, bekleme süresi gibi konular düzeltilmesi gereken konuların başında gelmektedir. Evet sorunlarımız var, ama her zaman olduğu gibi gazetecilerin sorumlulukları sorunlarından önce gelir. Bu duygularla tüm gazetecilerin 10 Ocak Gazeteciler gününü kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum.

 

 

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Malatya Boşanma Avukatı-Malatya Ceza Avukatı