Tarım ve Orman Bakanlığı ile Yeşilyurt Belediyesi işbirliğiyle başlatılan ‘Malatya İlinde Salep Yetiştiriciliğin Geliştirilmesi’ projesi kapsamında; Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden ücretsiz temin edilen 500 kilogram ağırlığındaki 50 bin adet Sahlep Fidesi, Yeşil Gıda Seracılık Alanında toprakla buluşturuldu.
Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar’ın daveti üzerine Malatya’ya gelen Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Yetkilileri, sahlep fidesinin ekimi ve hasadı üzerine Yeşilyurt Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü Yetkilileri ile çiftçilere teorik ve pratik bilgiler paylaştılar.
Sahleb’in içerdiği mineraller bakımından insan sağlığına önemli katkıları olduğunu ifade eden Ege Tarımsal Araştırmalar Enstitüsünden Doktor Ünal Karık, “ Osmanlı İmparatorluğu döneminden beri Anadolu coğrafyasındaki sofralardan hiç eksik olmayan sahlep özellikle padişah sofralarında yer almış, dondurma ve sahlep yapımlarında yüzyıllardır kullanılan bir üründür. Değerli ve özel bir bitki olan sahlep yumrusu özellikle sütle karıştığı zaman çok hızlı bir şekilde kıvam veriyor, yoğunlaştırıyor. Nişasta veya benzeri ürünler kıvam verici olmasına rağmen sahlebin içerisindeki mineraller daha fazla kıvam vericidir ve diğer maddelerden en önemli farkı ise; insan sağlığı ve beslenmeye önemli katkıları vardır. Ülkemizde 1973 yılında ihracatı yasaklanan ardından 1996 yılında da Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre de doğadan toplanması kesinlikle yasaklanan sahlep için yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde 2004 yılında kültüre alarak, yeni yumrular elde ediyoruz. Yetişen yumruları hasat ederek ya alanımızı genişletiyoruz ya da bu yumruları dondurma ve sahlep gibi yiyecek ve içeceklerde kullanıyoruz. Türkiye’de sahlep yetiştiriciliği alanında çok fazla bir gelişme yok, çünkü fidesi ve yumrusu çok pahalı ve bu yüzden ekimi ve hasadına çok dikkat etmek gerekiyor, açıkçası bu fideler bir servettir” diye konuştu.
Yeşil Gıda Seracılık Alanında düzenlenen salep fidesi ekim programına katılan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ise Yeşilyurt’un verimli topraklarını alternatif tarım ürünleriyle hareketli ve dinamik bir yapıya kavuşturmak adına başlattıkları tarımsal seferberlik hizmetlerine sahlep üretimini de eklemenin sevincini yaşadıklarını söyledi.
Endemik bir bitki türü olduğu için doğadan toplanması yasak olup, kaçak yollardan toplanmasının önüne geçmek adına devlet tarafından koruma altına alınan sahlep fidesinin ekimi, hasadı ve toplanması için Tarım ve Orman Bakanlığından gerekli izinleri aldıklarını vurgulayan Çınar, ‘Malatya İlinde Salep Yetiştiriciliğin Geliştirilmesi’ projesi kapsamında; Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünden ücretsiz temin edilen 500 kg. ağırlığındaki 50 bin adet Sahlep Fidesini Yeşil Gıda Seracılık Alanında ki özel bir bölümde yetiştireceklerini ifade etti.
Sahlep fidelerinin ücretsiz bir şekilde Yeşilyurt Belediyesine teslim eden Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsüne teşekkürlerini sunan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, tarımsal hizmetlerde örnek yatırımlara kavuşan Yeşilyurt’un; içecek, dondurma, pastacılık ve kimya gibi sektörlerde kullanılması nedeniyle ekonomik değeri yüksek olan sahlep yetiştiriciliğinde de isminden söz ettireceğini söyledi.