Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) 24. Başkanlar Kurulu Toplantısı Konya’da gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu toplantıda basının sorunları ele alındı. Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve TGK Yönetim Kurulu Üyesi Vahap Güner ve Yöneticilerin katıldığı Medya buluşmasında basın meslek yasası ve internet yasası konusundaki öneriler ele alındı.
Anadolu basının sorunlarının tartışıldığı TGK 24. Başkanlar Kurulu Toplantısı Konya’da Dedeman Otelde 9 Gazeteciler Federasyonu ve 86 Gazeteciler Cemiyetinin başkan ve temsilcilerinin bulunduğu toplantıya Konya Valisi Vahdettin Özkan, TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir, TGK Yönetiğm Kurulu üyeleri de katıldı.
Medya buluşmasına Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve TGK Yönetim Kurulu üyesi Vahap Güner, MGC Yöneticileri Bektaş Karaduman, Ali Er ve Remzi Hayta’ da hazır bulundu.
ÖZDEMİR: KONYA BULUŞMASI YARARLI OLACAK
Toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı Sefa Özdemir, “Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun kuruluşundan bu yana, Konya olarak çok ciddi katkılar sağladık. Biz de Genel Başkanımız Nuri Kolaylı ile birlikte teşkilatlarımızın kurulmasında ve bu yapının büyümesinde Konya olarak elimizden gelen gayreti gösterdik. Bugün de 24. Başkanlar Kurulu Toplantısını Konya’da yapmaktan çok mutluyuz. Gazetelerin resmi ilan sorununun çözülmesi konusunda TGK’nın verdiği mücadele gazete sahiplerince iyi bilinmektedir. Katılan bütün meslektaşlarımızın bu Konya programından hem Konya’yı tanıma açısından hem de bugün sorunlarımızın konuşulacağı ve dertlerimizin tartışılacağı toplantı açısından faydalı olacağına inanıyorum” dedi.
BİLGİN: TGK PARTİLER ÜSTÜDÜR
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Onursal Başkanı Nazmi Bilgin “TGK kurulduğundan bu yana siyasetin yanınd ya da karşısında olmadı. Partiler üstü işler yaptı. Resmi İlan konusunda son yapılan girişimleri sonuç verince çok mutlu oluyorum. Basın Kartları komisyonu yeniden oluşturulmalı ve Basın mensuplarının yamamı yıpranma hakkından yararlanmalıdır.” diye konuştu.
KOLAYLI: ACİL OLARAK İNTERNET VE BASIN MESLEK YASASINA İHTİYAÇ VAR
24. Başkanlar Kurulu Toplantısına katılanlara teşekkür eden ve Konya’da buluşmaktan dolayı çok mutlu olduklarını ifade eden TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı “Konya’da mesleğimizin sorunları tartşacağız. Türkiye genelinde büyük bir dayanışma içerisindeyiz. Ancak mesleğimizin çok fazla sorunu var. Öncelik olarak bizim acil bir meslek yasasına ihtiyacımız var. Sonra internet yasasının artık çıkması gerekiyor. Yoldan geçen herhangi biri, hiçbir eğitimi olmadan eline bir cep telefonu verilerek gönderildiğinde ‘ben gazeteciyim’ diyebiliyor, gazeteci olarak kabul görüyor. Bunun düzene girmesi için bir çalışma yapıyoruz. Meslek yasasının hazırlanması için bir kıvılcım yaktık. İnternet yasası sorunumuz var. Aylardır meclise geldi, gelecek deniliyor ancak henüz gelmedi. Basın kartı ve yıpranma hakkı konusunda taleplerimiz var. Basın İlan Kurumu’yla ilgili TGK olarak verdiğimiz mücadele sonuç vermiştir. Bunda hepinizin katkısı var. ve basın ilanlarıyla ilgili sorunlarımız var. Anadolu’daki gazetelerin en önemli can damarlarından biri olan basın ilan konusu, çok kanayan yara. Bunu da Basın İlan Kurulu’nda görev alan sevgili meslektaşlarımla birlikte burada tüm detaylarıyla tartışacağız, arkadaşlarımızın sorularını yanıtlayacağız. Yarın da sonuç bildirgesiyle Türkiye kamuoyuna tartışmalarımızı duyuracağız” şeklinde konuştu.
VALİ ÖZKAN: YEREL BASIN ÇOK ÖNEMLİ
TGK’ nın önemli bir nitelikli toplantısının Konya’da icra ediliyor olmasından dolayı memnuniyet duyduğunu söyleyen Konya Valisi Vahdettin Özkan ise “Yerel basın çok önemlidir. Yerel basında çalışanlarda görevleri icabı bulundukları yerin sorunlarını çok iyi bilen kimseler olduklarını ben görev yaptığım yerlerde bizzat görmüşümdür. Bu nedenle yerel basın bulunduğu il ,için çok öneemlidir. Aslında çok dinamik bir süreç; algılar değişiyor, toplum değişiyor, beklentiler değişiyor. Hal böyle olunca sosyolojik olarak toplumun bütün kurumları insanların ve toplumların ihtiyaçlarına göre bir refleks hissediyor. Tabiatıyla tek bir alanı değil, multidisipliner bütün alanlarla, bütün sektörlerle insanlarla alakadar olan basın gibi bir kurumun hem organizasyonu hem meslek kuruluşları hem muhtevası hem basına ilişkin toplumsal beklentiler de çok dinamik bir süreçle muhatap. Bu hep böyle olmuştur, tartışılmıştır. Bugün de böyle, yarın da böyle olacak. Esas olan toplum olarak, meslek mensupları olarak hep beraber bu dinamizm içinde meslek kuruluşlarının misyonu ne olmalı? Basının misyonu nedir? Bu tartışmalar içinde kamu yararını esas alarak, toplumsal menfaatleri gözeterek daha kurumsal bir yapıya büründürülmesi önemli. Bu yönüyle de böylesine güzel bir netice verecek bu toplantının da burada olması ilimiz açısından da bir zenginlik. Bu nedenle de Konya’yı da gezerek tanımanızı isterim. Tüm basın mensuplarımıza toplantınızın hayırlı geçmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.
ALEMDAR: EN ÖNEMLİ İŞİMİZ GAZETECİLİK MESLEK KANUNU
İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Başkanı ve TGK Genel Başkan Yardımcısı Adem Alemdar, Türkiye’nin 42 bin kilometre kare ile en büyük toprak alanına sahip Konya’nın ülkenin tahıl ambarı olmasının yanında son 20 yılda 35 kat büyüyerek, yıllık 3 buçuk milyar dolara yaklaşan ihracatıyla sanayi kenti haline geldiğini söyledi.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun çalışmalarını anlatan Alemdar, “Konfederasyonumuzun yaş aldıkça ağırlığı da artmakta gücü de. 24. Kere ülkenin dört bir yanında dolaşmamız boşa gitmedi. Çünkü artık gündemimize meslek kanunumuz girdi. Bu, bu konfederasyonun en önemli işi olacaktır. Salondaki hemen herkesin basın kartıyla, yıpranmayla pek işi kalmamıştır ama gelecek nesillere bırakabileceğimiz en önemli iş bu olacaktır. Gazetecilik Meslek Kanunu’nun çıktığı günleri de en kısa zamanda görmek istiyoruz” dedi.
SORUNLAR TARTIŞILDI
Hazırlanmakta olan internet yasası ile ilgili bilgiler veren Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu üyesi Şevket Erzen “İnternet yasası hazırlıkları yapılıyor, duyumlarımıza göre yeni yasa da internet sitelerine yayın yapmaları konusunda ciddi sorumluluklar getiriliyor. Resmi ilanda alabilmeleri konusunda düşünceler var. Şirket kurma, istihdam yaratma, kadro ve içerik konularında çalışmalar var. Basın İlan kurumu yasasına tabi olmaları düşünülüyor, bekleme sürecine tabi olacaklar ve gazete statüsü verilmesi gibi düşünceler var” diye belirtti.
Söz alan konuşmacılarda sorunlarını anlatarak çözüm istediler.