90 yaşındaki hasta torasentez işlemi ile sağlığına kavuştu « Kernek Haber – Malatya Haber :Son Dakika Malatya Haberler

30 Ekim 2024 - 06:19

90 yaşındaki hasta torasentez işlemi ile sağlığına kavuştu

ZATÜRRE TANISI İLE HASTANEMİZE MÜRACAAT EDEN 90 YAŞINDAKİ KADIN HASTA USG EŞLİĞİNDE TORASENTEZ İŞLEMİ İLE SAĞLIĞINA KAVUŞTU.

Son Güncelleme :

28 Kasım 2023 - 10:05

107 views
90 yaşındaki hasta torasentez işlemi ile sağlığına kavuştu

Zatürre tanısı ile hastanemize müracaat eden 90 yaşındaki kadın hasta USG eşliğinde torasentez işlemi ile sağlığına kavuştu.

Zatürre tanısı ile Fethi Sekin Şehir Hastanesi’ne müracaat eden 90 yaşındaki hastaya, USG (Ultrasonografi) eşliğinde torasentez işlemi yapıldı. Enfeksiyon nedeniyle hastanın akciğerlerinde oluşan sıvı, yapılan işlem boşaltıldı. Hastanın ilaç tedavisi planlanarak taburcu edildiği bildirildi.

USG eşliğinde torasentez işlemini gerçekleştiren Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cebrail Azar, “Zatürre tanısı ile yatırdığımız 90 yaşındaki bayan hastamızın akciğerlerinde sıvı gelişmesi vardı. Bu sıvı enfeksiyon değerleri düştükçe eğer gerilemiyorsa enjektör yöntemiyle akciğer zarından sıvıyı alıyoruz. Bu işlemle hastamızın tedavisini sağlamış oluyoruz. Torasentez, akciğer zarları arasında biriken sıvının göğüs kafesinden enjektör vasıtasıyla alınması işlemidir. Akciğer zarlarından ultrason eşliğinde sıvı alma işlemi, işleme bağlı gelişecek komplikasyonları yani riskleri en aza indirmektedir. Akciğer zarlarından sıvı alırken akciğer zarının içine kanama olabiliyor. Akciğer zarları arasına hava kaçabiliyor ama ultrason eşliğinde olunca bu oran binde birinin altına iniyor. Daha önce körlemesine yapılıyordu yani muayene sırasında muayene bulgularıyla akciğer zarı arasından sıvı alınıyordu. O durumlarda riskler artabiliyor. Şimdi bu hastamızda biz ultrason eşliğinde sol taraftan yaklaşık 20 CC miktarında bir sıvı aldık. Aslında daha önce kalp yetmezliği olduğu için sıvının görüntüsü enfeksiyon ile uyumlu olduğunu bize düşündürttü. Bununla ilgili tabii ki çeşitli enfeksiyon parametrelerine bakıyoruz.” dedi.

Yapılan ilaç tedavisine rağmen akciğer zarındaki sıvının azalmaması durumunda bu işlemi yaptıklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Azar, ”Bu sıvının kalp hastalığına mı yoksa akciğere mi bağlı olduğuna dair biyokimyasal parametreleri çalıştıktan sonra, hasta da kabul ediyorsa biz bu işlemi hastalarımıza tavsiye ediyoruz. Her hastaya yapmıyoruz. Eğer ilaç tedavisine rağmen sıvı gerilemiyorsa ve kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi hastalıklara bağlı olmadığını düşünüyorsak o zaman tek taraflı özellikle akciğer zarlarındaki sıvıyı alıyoruz. Tabi bu işlemler ultrason eşliğinde yapıldığında işlem riskini bayağı azaltıyoruz. Bununla birlikte aldığımız sıvıyı patolojiye gönderiyoruz, oradan gelecek sonuca göre hastaya bir tedavi planı çıkartıyoruz” dedi.

Azar, “İşlemden dolayı bu su tekrarlar mı, bu su miktarı artar mı diye hastalarımız genellikle çok soruyorlar. Biz de şunu söylüyoruz akciğer zarlarındaki sıvının sebebi neyse tedavisi verildiğinde bu sıvının tekrarlama ihtimali azalıyor. Yani sırf enjektörle biz oradan sıvıyı aldık diye o sıvı çoğalmıyor. Biz müdahale etmeden önce zaten kendi başına orada ortaya çıkmış diyoruz. Bu sebepten ötürü biz akciğer zarlarındaki sıvıyı örneklemek istiyoruz. Bize başvuran hastalarda ultrason eşliğinde bu hizmeti Elazığ Fethi Fethi Sekin Şehir Hastanesi’nde sunmaktayız” diye konuştu.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.