Kan Şekeri
Kan şekeri, kanda bulunan glikozu ifade eder. Glikoz basit bir şekerdir ve kandaki miktarı, kan şekeri düşüklüğü ve kan şekeri yüksekliği gibi durumları tespit etmekte kullanılır.
Kandaki şeker, besinlerle alınır. Yemek sonrasına bu şeker, insülin adlı hormonlarla karaciğere alınır. Daha sonra hücrelere girerek onları beslemeye başlar. Bundan sonra da pankreas insülin üretimine devam eder.
Kandak glukoz her zaman bir denge içindedir. Bu dengenin bozulması yani kan şekerinin olması gerekenden az veya çok olması ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Açlık Kan Şekeri
8-12 saatlik açlık ardından kanda glikoz düzeyinin ölçümüdür. Sağlıklı bireylerde açlık kan şekerinin normal değerleri 70 – 100 mg/dl arasında kabul edilmektedir. Hamilelerde bu değer değeri 95 mg/dl altında olmalıdır. Açlık kan şekeri değerinin 60 mg/dl altında olması, hipoglisemi olarak ifade edilir ve hayati tehlike oluşturabilir.
Açlık kan şekerinin 100 mg/dl üzerinde ölçülmesi şeker hastalığı açısından riskleri ifade eder. 126 mg/dl üzerinde ölçülmesi ise şeker hastalığının tanısal kriteridir.
Tokluk Kan Şekeri
Besin alımından 2 saat sonrasında ölçülen kan şekeri düzeyidir. 140 mg/dl üzerinde ölçülen tokluk kan şekeri değeri, şeker hastalığı açısından risk barındırırken, 200 mg/dl üzerindeki tokluk kan şekeri değeri şeker hastalığının tanı kriteridir.
Kan Şekeri Kontrolü Nasıl Sağlanır?
• Ara öğünlü beslenerek (3 saat aralıklarla) kan şekerinizin düşmesini engelleyebilirsiniz.
• Ana ve ara öğünlerde tam tahıllı ürünleri ekleyebilirsiniz.
• Ara öğünlerde tüketilecek meyvenin yanında protein veya yağ ile tüketilmelidir.
• Basit şeker içeren gıdaları öğünlerinizde tüketmeyiniz.
• Kan şekerini hızlı yükselten; pirinç, patates ve beyaz unlu besinlerin tüketim miktarına dikkat ediniz.
• Alkol kan şekerini düşürebileceği için tüketimine dikkat ediniz.