Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Anadolu Yayıncılar Derneği organizasyonuyla düzenlenen ‘Deprem Bölgesi Basın Programı’ kapsamında basın mensupları ile bir araya gelen Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Malatya’nın deprem süreci hakkında istişarelerde bulundu.
Kahramanmaraş merkezli depremlerden ciddi bir şekilde etkilenen Malatya’da Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü vurgulayan Başkan Gürkan, depremin yaralarının ancak milli birlik ve beraberlik içerisinde aşılacağını belirtti.
Malatya’daki deprem sürecini Türkiye’nin dört bir yanından gelen ulusal ve bölgesel basın mensuplarıyla paylaşan Başkan Gürkan, daha sonra gazetecilerin sorularını da yanıtladı.
Büyükşehir Belediyesinin 7/24 esasına göre çalıştığını belirten Başkan Gürkan özetle şunları söyledi:
“Anadolu’nun dört bir yanından gelen basın mensuplarımıza teşekkür ediyorum. Kahramanmaraş merkezli depremlerden 11 vilayet, 14 milyon kişi etkilendi. Büyük bir felaket yaşadık. Milletimizin başı sağ olsun. Allah bizlere de kolaylık versin. İşimizi kolay kılsın. Allah böylesine bir felaketi, milletimize ve ümmetimize bir daha göstermesin. Anadolu tarihinde görülmemiş bir felaket. Bu felaketin ancak milli birlik ve beraberlikle üstesinden gelebiliriz. Depremin ilk gününden bu yana bizlere destek olan başta Cumhurbaşkanımıza, bakanlarımıza, valilerimize, milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza, kaymakamlarımıza, milletimize, STK’larımıza ve hayır kurumlarımıza teşekkür ediyorum. Bizlere verilen bu desteklerle beraber yerelde de bizler yol haritamızı, rotamızı ve yön pusulamızı doğru belirlememiz gerekir.
6 Şubat 04.17’de yaşadığımız ilk depremde Malatya’da yaklaşık 130 bina yıkıldı. 04.27’de Malatya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, bütün telsizlerde bütün çalışan birimlere alarm verdi. 04.45’te Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı arama kurtarma ekipleri ve diğer birimlerimizdeki ekipler, enkazların başındaydı. İlgili birimler belediyemizin ‘Acil Eylem Planı’na uygun olarak görevini yerine getiriyordu. 6 Şubat 13.24’e kadar her şey kontrolümüz altındaydı. Fakat 13.24’te Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7.6 şiddetinde ikinci bir deprem meydana geldi. Bu sefer arama kurtarma yapan personelimiz de enkaz altında kaldı. Tabii bakıldığı zaman personellerimizde depremzede ama biz bunlara rağmen ilk günden bu yana tüm birimlerimizle 7/24 teyakkuzdayız. Tabii ki eksikliklerimiz var mıdır? Vardır. İnsanların bütün ihtiyaçlarına anında cevap verilebilir mi? Bu mümkün olmayabilir.
Şu anda hizmet veren lojistik alanlar belediyemizin yaptığı yerlerdir. Örneğin Dünya Kayısı Ticaret Merkezi, Yeni Yemek ve Ekmek Fabrikası gibi alanlardır. 20 yıldır belediye başkanıyım. Benim yaptırdığım yerler sağlamdır ve bundan dolayı da keşkem yoktur. Belediye Başkanlığım boyunca da Meclis’teki bütün kararlarımı oy birliğiyle aldım.
Malatya’da çadır ve konteyner kentlerin alt yapısı MASKİ ile MESTON, ekmekleri MEGSAŞ, gıda yardımı da BELSOS ile ESENLİK şirketlerimiz tarafından yapılmıştır. Malatya’da yapılan hiçbir iş yoktur ki Büyükşehir Belediyemiz içinde olmasın. Netice olarak yaralarımızı hep birlikte saracağız.
Şu anda 27 çadır kentte 53 bin çadır kurulmuştur. 62 noktada da konteyner merkezi kuruyoruz. Tabii ilerleyen süreçlerde bu rakamları artıracağız. Bir taraftan da Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızda ağır ve orta hasarlı binaları tespit ediyor.
Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı olarak kentimizin yerinde dönüşümünü bakanımızdan talep ettim. İnşa edilecek uydu kentlerin kent hafızasına ve omurgasına göre uyumlu olmasını istiyoruz. Sağ olsun bakanlarımız bu durumu olumlu karşıladılar ve çalışmalarımızı da bu minvalde devam ettiriyoruz. Depremin yaralarını hep beraber saracağız. Siyasi mülahazalara birlikteliğimizi kumpas etmememiz lazım. Zaman birlik, beraberlik ve yaraları sarma zamanıdır.”
Başkan Gürkan daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.