Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen ve yönetim kurulu üyeleri basın mensupları ile bir araya gelerek istişarelerde bulundu.
Geçtiğimiz günlerde kurulan DAİMFED Malatya Şubesi yönetim kurulu üyeleri, basın mensuplarıyla bir araya gelerek, dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
6 Şubat depremlerinde Malatya’nın büyük yıkım yaşadığını ifade eden dernek başkanı Kadircan Esen, Malatya’da belirsizlik yaşandığını dile getirerek, “Buna çözüm ve fikir üretmek adına bu platformu oluşturduk. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu bağlı bir platformuz. Buradaki amacımız şehrin gelişimine katkıda bulunmak ve şehrin dizaynına farklı fikirler vermek. Bu kapsamda da bütün inşaat gruplarını kapsayan bir oluşumu hayata geçirdik. 27 kişilik yönetim kurulunda 2 akademisyen, 2 hukukçu, 1 şehir plancısı, 1 jeoloji mühendisi, 1 makine mühendisi, 3 mimar, 10 inşaat mühendisi ve 7 müteahhit bulunuyor” ifadelerine yer verdi.
Malatya’da deprem sonrasında yeniden dizaynda en iyi felsefe ve teorileri üretmek için gayret göstereceklerini ifade eden Esen, “Malatya’da depremin üzerinden 16 ay geçmesine rağmen çok malum olan sıkıntılarımız var. Rezerv alanla başlayan yerinde dönüşümle devam eden, güçlendirme ve konteyner sıkıntıları sürüyor. Biz bunları bilim ve hukuk çerçevesinde yapacağımız çalışmalarla çözüm önerilerini gerekli kurumlara ileteceğiz. Bütüncül çalışmalar yaparak, toplumun sıkıntılarını dile getirmek istiyoruz. Yerinde dönüşümde tıkanan bir süreç var. Hukuki ve teknik sorunlarla alakalı çalışmalar yapacağız. Kamu ihalelerinde verilen belirsizlikler, fiyat artışları, devam edemeyecek iş grupları var, bunlarla alakalı çalışmalar yapmak istiyoruz. Şehrin yeniden imarında yaşanabilecek sıkıntı ve belirsizlikler var, bunlara fikirler üretmek istiyoruz. Güçlendirme çalışmalarındaki prosedür ve uygulamadaki sıkıntıları raporlayıp gerekli yerlere ileteceğiz. Hasar tespit çalışmalarında az hasarlı ya da hasarsız raporu verilen ancak bizim gördüğümüz yaşanılması çok zor olan, tamamen statik performansı kurtarmayan binalarımız var, bunların raporlandırılması için teknik çalışmalar yapacağız. Şehrimizde AFAD üzerinden hak sahiplikleri konusunda belirsizlikler var, bu konularla ilgili görüşmeler yapacağız. Üniversitelerle iş birliği yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
İnşaat mühendislerinin hiçbir zaman hasar tespiti ile ilgili eğitim almadığına da dikkat çeken Başkan Esen, “Bizim lisans eğitimimizde ‘hasar tespiti’ diye bir şey yok. Ne yazık ki hasar tespiti noktalarında tamamen sahaya genç ve tecrübesiz arkadaşlarımız alınarak, belirli çalışmalar yaptılar. Bunun acısını hepimiz yaşadık. Sağlam olan binalar yıkıldı. Sağlam olmayıp şu an oturulan binalar var. Hasar tespitiyle alakalı üniversiteler ya da belirli kurumlarda derslere eklenmesiyle alakalı çalışmalar yapmak istiyoruz” diye konuştu.
Depremden sonra plansız olarak yerleştirilen konteyner iş yerleri ile alakalı çalışmalar yapılması gerektiğini de ifade eden Esen, rezerv alanlarla birlikte her türlü krizin önüne geçecek çalışmalar yapmak istediklerini söyledi.
Toplantıda yeni yönetim kurulu üyeleri de basına tanıtılırken, program soru cevap ile son buldu.
(İHA)