İMEF’den KOSGEP’e Çağrı « Kernek Haber – Malatya Haber :Son Dakika Malatya Haberler

26 Aralık 2024 - 18:47

İMEF’den KOSGEP’e Çağrı

Son Güncelleme :

05 Aralık 2022 - 11:31

93 views
İMEF’den KOSGEP’e Çağrı

TBMM’den geçen ve yürürlüğe giren Basın Konunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un yayınlanması ile birlikle internet medyasının OSGEP tarafından desteklenmesi gerektiğini ifade eden İMEF Genel Başkanı Süleyman Basa Kosgep’ten beklentilerini sıraladı.

Basa yapığı açıklamada şunları dile getirdi: ” Teknolojinin gelişimi ve dijital iletişim araçlarının artması insanların haber alma tercih ve eğilimlerini de büyük ölçüde değiştirdi. Mobil cihazların yaygınlaşması ile yazılı basın yerini internet medyasına
bırakmaya başladı.
İnternet Haberciliğinin yasal alt yapıya kavuşturulabilmesi amacıyla 18.10.2022 tarihinde BASIN  KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNU yayınlanmış ve bu sayede İnternet Haberciliği resmi hüviyete kavuşmuştur. Bu kapsamda İnternet habercilerine resmi ilan yayınlama, basın kartı gibi haklar tanımlanmaktadır. Ancak bu haklara sahip olması için kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içeresinde yayınlanacak yönetmelik ile internet Sitelerinin de kurumsallaşması idari, teknik, mali şartları yerine getirmesi istenecektir. Somut olarak internet siteleri, şirketleşecek, belli oranda eleman çalıştıracak, yapmış oldukları yayınları belli süre saklamak ve site güvenliğini sağlamak gibi pek yatırım yapmaları gerekecektir. Bugüne yasal tanımdan da yoksun olan nitelikli iş gücü, yazılım ve ileri teknolojiye uyumlu ekipmanların kullanıldığı internet medyası sektörü maalesef kamu desteklerinden faydalanamamış idi.
Tamda bu süreçte Basın hayatımızın önemli bir parçası olan internet medyası sektörünün güçlenmesi ve nitelikli yayın mecralarının artması için kamu desteği şarttır. Bu açıdan İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) ve 7 ülke 81 il ve 900 internet sitesi tarafından kurulan Türk İnternet Medyası Birliği (TİMBİR) olarak KOSGEB’in destek programları arasına internet medyası sektörünü de dahil etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Her ne kadar bu programlar ve içerikleri ile ilgili önerilerimiz aşağıda belirtilmekte ise de, ülkemiz ticari hayatında çok önemli yeri olan KOSGEB uzmanlarının önereceği herhangi bir hibe/destek programına da sektör dahil edilebilir.
Bu programlar ve içerikleri ile ilgili önerileri ve beklentilerimiz şu şekildedir:
İleri Girişimcilik Destek Programı:
Yeni işyeri açan girişimcilere sağlanan bu destek programına İnternet Medyası ve İnternet Gazeteciliği alanında faaliyet gösterecek olan işletmelerin de dahil edilmesi, bu işletmeler nitelikli iş gücü, yazılım, donanım, dijital iletişim araçları ve benzeri teknolojileri yoğun olarak kullandığından destek miktarının bu ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak belirlenmesi.

Sektörün bu destek kapsamına alınması durumunda nitelikli yayın mecralarında ve nitelikli eleman istihdamında ciddi bir artış sağlanacaktır. Ayrıca sektörde kayıt dışı çalışanların sayısı da azalacaktır.

İşletme Geliştirme Destek Programı:
KOBİ’lerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanmasını amaçlayan bu destek programına internet medyası sektörünün de dahil edilmesi, yeni kurulmuş ve mevcut işletmelerin hem üretim, hem istihdam hem de yayın alanlarının daha da genişlemesine katkı sağlayacaktır. Bu destek programının alt destek unsurları da sektörün
ihtiyaç duyduğu desteklerdir.

İşbirliği Destek Programı:
KOBİ’lerin birbirleriyle veya büyük işletmelerle ortak çalışma yapmalarını amaçlayan bu destek programına internet medyası sektörünün dahil edilmesi, sektör açısından oldukça önemlidir. Özellikle ortak çalışma alanında birçok işletme iş birliğine gidip yerel, bölgesel ve ulusal yayın mecralarını oluşturabileceklerdir. Mevcut durumda yayın kapasitesini geliştirmek ve genişletmek isteyen internet medyası yüksek yatırım miktarları ile karşılaşmakta ve bu
hedefini gerçekleştirememektedir. Sektörün bu programdan yararlanmasının sağlanması internet medyasının iş birliği yaparak büyümesinin önünü açacaktır.

İNTERNET MEDYASI AÇISINDAN KOSGEB DESTEKLERİNDE MEVCUT DURUM:
Yürürlükteki mevzuat ve Uygulama Esasları’na göre İnternet medyasının KOSGEB’in mevcut destek programlarından faydalanması mümkün görünmemektedir.
Bunun öncelikli nedeni İnternet medyası yeni olmamasına rağmen sektörün henüz tanımlı bir Nace Kodu bulunmamasıdır. Sektöre en yakın Nace Kodu: 63.91 Haber Ajanslarının Faaliyetleri’dir. Ancak Bu Nace Kodu da KOSGEB’in İleri Girişimcilik Destek Programı’nda desteklenecek sektörler listesinden çıkarılmıştır.

Bu durumda İnternet haber sitesi kurmak isteyen bir girişimci, KOSGEB’in başta İleri
Girişimcilik Destek Programı olmak üzere birçok desteğinden faydalanamamaktadır.

MEVCUT DURUM KAPSAMINDA TALEP VE ÖNERİMİZ:
İnternet haberciliği yapan işletmelerin yürürlükteki mevzuat ve Uygulama Esasları kapsamında KOSGEB desteklerinden faydalanması mümkün görülmemektedir. Ancak sektörün kamu desteğine olan ihtiyacı, büyüme ve istihdamı arttırma kapasitesi göz önünde bulundurularak belli şartlar dahilinde(Faaliyet geçmişi, istihdam sayısı, bilanço durumu vb.) Nace kodlarına bakılmaksızın İcra Kurulu Kararı veya geçici bir yönetmelikle desteklere
ulaşmasının önü açılmalıdır. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın sektör için bir nace kodu tanımlamasının ardından bu Nace kodunun en az orta-yüksek teknoloji sınıfında değerlendirilmesi de sektördeki işletmelerimiz
ve üyelerimiz adına beklentimizdir…”

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
Malatya Boşanma Avukatı-Malatya Ceza Avukatı