Depremin üzerinden 9 ay geçti ve Malatya’nın bir tarafı yıkık bir tarafı da yıkılmayı bekliyor.
Böyle büyük afetlerde idareci olmak çok zordur her sorun sizin önünüze gelir.
Kamu kurum ve kuruluşlarda aynı zamanda depremzede.
Ve çalışanlar da.
Depremin ilk günlerinde arama kurtarma faaliyetleri tamamlandıktan dan sonra.
Devlet kurumları faaliyetlerini sürdürebilmek için diğer illerden (Depremden etkilenmeyen) illerden memurlar gelip burada nöbetleşe çalıştılar tabii ilin acemiliği dışında gayet verimli oldu çünkü Malatya da yaşayan kamu kurum çalışanları aileleri dışarıda ve Depremin etkisiyle verimli çalışma beklenemezdi.
Tabii dez avantajları da oldu.
Kısa çalışma da merkezi yıkılmış Battalgazi ilçesi kapsam dışı tutulması gibi.
Maliye de denetime çıkan arkadaşlar adresleri bulamadılar Malatya’da yaşayanlar da bulamıyor adresleri.
dışarıdan gelenlerin bulma ihtimali de yoktu.
Malatya eski valisi Hulusi Şahin 7. Ayda yaptığı açıklamada 36000 bina yıkılacak yılbaşına kadar bitirmeyi hedefliyoruz diye beyanat vermişti daha sonra yeni gelen valimiz Ersin YAZICI da aynı minvalde açıklama yapmıştı.
Tabii 23 şubatta meydan gelen Yeşilyurt merkezli 5.6 lik depremden sonra hasar tesbit çalışması tekrar yapılmaya başlandığı için Malatya olarak enkaz kaldırma ve yıkım ihalelerinde gecikme yaşadık.
Ancak yapılabilecekler de yapılamadı.
Her caddede birer bina aynı günde yıkım için başlanacağına caddede ki yıkılacak binalar hepsi yıkıldıktan sonra diğer caddelere geçilse.
Aynı cadde yıkımlar başladıktan bu zamana 10 bina ve o binalara ayrı ayrı zamanlarda yıkıldı o caddede yaşam sürekli kısıtlı ve o caddede veya mahallede yaşayanlar sürekli toz altında endişe ve kaygı içinde bir mahalle veya caddeye girip bitir çıkışa daha verimli olur.
Bir başka konuda yıkım için başlanıyor bina yarım bir şekilde 1 hafta 10 gün kalıyor sebebi de hasar tespit sonucuna itiraz eden malik sahipleri mahkeme kararı ile yıkımı durduruyor.
Ara tatili fırsata çevirelim.
Yaz tatilinde okul çevresi binalar yıkılsa daha güvenli bir eğitim dönemi olurdu yazın okul çevresinde yıkamadığımız.
Bari yazın kaçırdığımız fırsatı
Bu ara tatilde değerlendirelim
Çoğu okulun bulunduğu caddede yıkılacak binalar var
Planlama böyle olsa çocukların güvenli bir şekilde okula ,okuldan eve gidip gelebilirler
Şu dönemde deprem öncesi yaşam tarzı ve hayatı çok farklı olup şu anda konteyner ve bulabildikleri evlerde yaşamlarını devam ettiren vatandaşlar da ciddi psikolojik sorunlar mevcut ve çoğu farkında değil
Evlerde şiddet
Geçimsizlik
Ve çocuklarda beklenen travmalar önlemek için deprem döneminde oluşturup daha sonra ekiplerin sayısı azaltarak devam ettirilen sosyo destek ekip çalışması o dönemki gibi devam etse ve ulaşılamayan depresyon da bulunan vatandaşlarımıza dokunmaya yaralının sarmaya devam etsek çok daha da güzel olur.
Allah bir daha böyle afetleri yaşatmasın