Malatya’da yerinde dönüşüm ve inşaat sektörüne çağrısı: ‘Yerel müteahhitler güçlendirilmeli’ « Kernek Haber – Malatya Haber :Son Dakika Malatya Haberler

2 Ocak 2025 - 15:41

Malatya’da yerinde dönüşüm ve inşaat sektörüne çağrısı: ‘Yerel müteahhitler güçlendirilmeli’

Malatya’da yerinde dönüşüm ve inşaat sektörüne çağrısı: ‘Yerel müteahhitler güçlendirilmeli’
Son Güncelleme :

27 Aralık 2024 - 19:13

187 views

Malatya’da yerinde dönüşüm ve inşaat sektörüne çağrısı: ‘Yerel müteahhitler güçlendirilmeli’
– “Deprem sonrası yerinde dönüşüm için verilen destek yetersiz ‘2,5 Milyon TL talebi.
MALATYA MAGİNDER Başkanı Salih Karademir, DAİMFED Başkanı Kadircan Esen’i ziyaret ederek, Malatya’daki inşaat sektörü, yerinde dönüşüm projeleri ve müteahhitlerin karşılaştığı zorluklar hakkında görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette yerel müteahhitlerin desteklenmesi gerektiği vurgulandı ve devletin deprem sonrası verdiği desteklerin yetersiz kaldığına dikkat çekildi.

Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen’i ziyaret etti. Ziyaret sırasında 6 Şubat depremi sonrası Malatya’daki inşaat sektörü, yerinde dönüşüm projeleri ve müteahhitlerin karşılaştığı zorluklar ele alındı.
Malatya Girişimci İş İnsanları Derneği (MAGİNDER) Başkanı Salih Karademir, burada yaptığı açıklamada 2024 yılı boyunca Malatya’daki inşaat sektöründeki sıkıntıları, müteahhitlerin karşılaştığı zorlukları ve 6 Şubat depremi sonrası yapılması gerekenleri değerlendirdi. Karademir, özellikle yerel müteahhitlerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, “Malatya, adeta yeni bir şehir kuruyor. Bu şehirde en büyük emeği yerel müteahhitlerimiz verecek, bu nedenle yerel müteahhitlerimize ciddi anlamda destek olunması gerekiyor.” dedi.
Karademir, 6 Şubat depremi sonrası devletin yerinde dönüşüm için verdiği 1,5 milyon TL’lik desteğin enflasyon nedeniyle yeterli olmayacağını ifade ederek, bu desteğin 2,5 milyon TL’ye çıkarılmasını talep etti. “Malatya, deprem sonrası dönüşümde diğer iller gibi hızlı bir şekilde ilerleyemedi. Adıyaman, Maraş, Hatay’da dönüşümler bitme aşamasına gelmişken, Malatya hâlâ yeni başlıyor. 1,5 milyon TL ile şu an ev yapılması neredeyse imkansız” diyen Karademir, 2025 yılına girerken devletin bu desteği artırması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, yerinde dönüşüm projelerinde dışarıdan gelen firmalar yerine Malatya’daki yerel firmaların tercih edilmesi gerektiğini belirten Karademir, “Yerel müteahhitlerimiz, şehrin ekonomisini ayakta tutacak. Bu nedenle vatandaşlarımızın yerel firmalarla iş yapmaları gerekiyor. Bilinmedik ve dolandırıcılık riski taşıyan firmalardan kaçınılmalı” ifadelerine yer verdi.
Malatya’daki inşaat çalışmalarında iş makinelerinin yolları bozduğuna da dikkat çeken Karademir, yerel yönetimden bu konuda önlem almasını talep etti. Karademir, “İş makinelerinin yollarda trafiği engellemesi ve moloz dökmeleri, şehrin altyapısına zarar veriyor. Bu konuda yerel yönetimlerden daha dikkatli olmalarını istiyoruz Cumhurbaşkanımız ve Murat kurum bakanımızdan müjdeli haberler bekliyoruz. valimiz Seddar Yavuzun gayretlerinizden dolayı teşekkür ediyoruz iş dünyası olarak valimizin desteklemeye yanında olmaya devam edeceğizşeklinde konuştu.

“Müteahhitlerin standartları netleştirilmeli”

Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen ise Salih Karademir ve ekibinin Malatya için önemli adımlar attığını ifade etti. Esen, Türkiye’nin deprem bölgesinde yer alması nedeniyle inşaat sektöründe çok ciddi sıkıntılar yaşandığını belirtti. Müteahhitlerin de bu sorunun çözülmesinde önemli bir rol oynadığını vurgulayan Esen, Türkiye genelinde müteahhitler için bir odanın bulunmamasını eleştirdi. Esen, “Berberler odası, fırıncılar odası var ama müteahhitlerin böyle bir odası yok. Bu, sektörde büyük bir boşluk yaratıyor” dedi.
Esen, yerinde dönüşümde teklif veren firmaların çoğunun deprem sonrası kurulduğunu ve bu firmaların fiyat kırarak iş aldığını belirterek, “Suni iş bitirmeleri olan firmaların düşük fiyatlarla teklifler vermesi, Malatya’da ilerleyen dönemde büyük sorunlar yaratacak” dedi. Esen, vatandaşları bu tür firmalara karşı dikkatli olmaya çağırarak, “Firmaların yerel ve sağlam olması, Malatya’da referansı olan firmalarla iş yapmaları gerekiyor. Aksi takdirde, vatandaşlarımız büyük mağduriyetler yaşayabilir” diye konuştu.
Esen, ayrıca müteahhitlerin daha kaliteli iş üretmesi için sektördeki standartların netleştirilmesi gerektiğini belirterek, “Her müteahhittin sorumluluğu farklı, bu konuda bir düzenleme yapılmalı. İnşaat kalitesinin artırılması için tüm tarafların ortak bir paydada buluşması lazım” şeklinde konuştu.
Ziyarette yerel müteahhitlerin desteklenmesi, yerinde dönüşüm çalışmalarının hızlandırılması ve sektörün standardizasyonu konusunda çözüm önerileri masaya yatırılırken ayrıca, deprem sonrası şehrin hızla toparlanabilmesi için devletin yerinde dönüşüm desteğini artırması gerektiği üzerinde duruldu.

EN ÇOK KAZANANLAR

EN ÇOK KAYBEDENLER

EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

DÖVİZ KURU

BIST100
DOLAR
GRAM ALTIN
EURO
BITCOIN
ÇEYREK ALTIN
Malatya Boşanma Avukatı-Malatya Ceza Avukatı